lauantai 20. toukokuuta 2017

Ensimmäinen Bokashi

Reilu kuukausi takaperin kerroin ensimmäisen Bokashi-erän startista. Kolme viikkoa sitten sekoittelin fermentoituneet keittiöjätteet mullan sekaan. Tässä vaiheessa jätteet näyttivät kokolailla siltä miltä olivat näyttäneet Bokashiämpäriin laitettaessakin.


Saaviin laitetaan siis kerros pelkkää multaa alle, sen jälkeen biojätteet joiden sekaan on vähän sekoitettu multaa ja päälle vielä multa kerros. Tässä vaiheessa on tärkeää, että Bokashissa toimivat mikrobit saavat riittävästi happea eli peitin saavin vain keittiöpyyhkeellä. 

Koko prosessin aikana ei minkäälaisia hajuhaittoja ilmennyt.


Tänään on sitten aika tarkistaa tulos. Onko sössitty jotain vai onko meillä saavillinen ekologista ja ravinnerikasta multaa?

Kurkistakaapa videolta miten kävi!




Millingtonin biojäteongelma on ratkaistu!!!

Tämä satsi päätyi jo kesäkukka istutuksiin ja kasvimaalle. Sekoittelin erän vielä tavalliseen multaan, jottei olisi liian tuhtia tavaraa. 

Itse tehty ämpäri systeemi toimii siis ihan hyvin. Meillä on tällä hetkellä 5 litran ämpäreitä kolme settiä ja se ei ihan riitä eli yksi on vielä viriteltävä tulille. Sanoisin että normi nelihenkisessä perheessä toimii ehkä varmaan paremmin jopa 10 litran ämpärit. Meillä kun ei juurikaan tuota biojätettä tule koska kaikki ylimääräinen menee kanalaan ja biojätteeseen menee pääasiassa vain hedelmien kuoria. 

Mikäli teette virityksen itse niin ehdottomasti kannelliset ämpärit. Minulla on yksi setti ilman kantta ja laitoin siihen lautasen kanneksi ja vaikuttaa siltä ettei ole tarpeeksi tiivis. Katsotaan kuinka käy kun tänään sen kippaan pois fermentoitumasta mullan sekaan - toivottavasti on hapattunut riittävästi vaikka ei olekaan pissinyt lainkaan.

Tuota bokashin "pissiä" voi siis käyttää lannoitteena, mutta se on aika tymäkkää tavaraa ja on syytä laimentaa 1/200 (tai 1/100) ja on säilytettävä jääkaapissa.

Mikäli kaipaat aiheen tiimoilta lisäoppia niin Facebookissa on ryhmä josta saa paljon apua: Bokashi Suomi







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti