sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Mistä tulee sanonta "kananaivo"?

Sanontaa "kananaivo" käytetään kyllä aivan väärässä merkityksessä! Nämä siivekkäät ovat kovin oppivaisia ja fiksuja jo ihan pienestä pitäen.Ei pitäisi vertailla, mutta kerronpa tarinan oppimisesta kana versus ankka. Viime kesänä meille tuli näihin aikoihin ankkavauvoja. Heti ensimmäisen päivän jälkeen kävi selväksi etteivät ankat ja kanat voi meillä samassa huushollissa majailla. Niinpä ankoille kyhättiin häthätää oma ankkalinna, jonka piti olla heille vain tilapäinen asumus. Toisin kävi, ankkalinnaan tehtiin laajennus uuden yökopin merkeissä kun eivät enää nukkekodissa mahtuneet yöpymään.

Ensimmäisen kahden viikon ajan ankat piti ajaa ankkalinnasta ulos, kun eivät itse ymmärtäneet vapauden hurmaa. Kahden viikon jälkeen sitten kaasuttivat räpylät pohjassa ovesta ulos. Koko kesän aikana eivät poistuneet viittä metriä kauemmaksi ankkalinnasta, mutta eivät oppineet lainkaan palaamaan sinne iltaisin. Eli tolkuton ajo-operaatio jokaikinen ilta. Yksin kotona oleminen teki sitten oman vivahteensa tähän iltaoperaatioon, tyypit nimittäin eivät kesyyntyneet lainkaan vaikka ihan untuvikosta asti yritin itseeni heitä totuttaa. Herkuilla houkuttelun perään eivät ymmärtäneet  yhtään mitään.Kanavauvat (2.5 viikkoa vanhat) ovat olleet nyt ulkoilemassa päivisin ankkalinnassa. Yöt ovat vielä niin kylmiä, että pääsevät sisälle häkkiin nukkumaan. Kuljetan heidät pahvilaatikossa ankkalinnaan ja sama pahvilaatikko on ollut turvapaikkana myös tarhassa. Iltaisin porukka istuu laatikon sisällä odottamassa kuljetusta sisätiloihin.Valokuvattavana poseeraavat kädellä jo tottuneesti. Arkoja ovat äkkiliikkeille ja koville äänille, niin kun tietysti pitää ollakin, että hengissä säilyvät.
Tirpat ovat olleet siis ulkona nyt KOLMENA päivänä ja tänään ovat karanneet tuolta tarhasta ulos jo ihan yhtä monta kertaa. Viimeisellä kerralla olivat kaivaneet reitin ankkalan yömajan alta ulos. Mitkähän barrikaadit tuonne on huomiseksi rakennettava, että töihin uskaltaa lähteä, eikä pikkuväkeä tarvitsisi sisälle päiväksi jättää? Ja ei, aitaus ei ole kovin petoturvallinen kun tiputkin sieltä reitin ulos kaivelevat. (Katto on ja verkon silmäkoko alle 2.5cm).

Ja juu meille ei tule ankkoja tänä kesänä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti