torstai 28. syyskuuta 2017

Kanamaisia syksyn juttuja

Pientä hiljaiseloa havaittavissa blogirintamalla. Toimettomana meillä ei kuitenkaan olla syyskuussakaan oltu. Talven puut on kelkottu sisälle, lampaat päätyneet autuaammille laitumille ja kanat muuttaneet talvikanalaan.

Vähän tiukempiakin hetkiä on koettu, menetimme meidän ainoan tukkapääkanan, hollanninvalkohuntu Dj Dollyn keskellä kirkasta päivää. Kanat olivat tarhassa päivällä kuopsutelleet monttuja ja yhden montun sitten pahaksi onneksi oven eteen. Kaikkialta muualta on verkko upotettuna maahan 30cm syvyyteen, mutta ei oven kohdalta. Tuosta oven alta oli sitten joku vieraillut tarhassa ja Dj Dolly päätyi uhriksi. Kuvaa en viitsi laittaa sen verran surullinen oli näky. Dj Dolly sai asianmukaisen polttohautauksen ja me jäimme kaipaamaan hänen hömelöä olemustaan.



Kanat muuttivat tosiaan pari viikkoa sitten talvikanalaan. Yöt alkavat jo kylmenemään ja toisaalta metsästyskoiria pyörii tontilla irrallaan jo siinä määrin, että kanojen vapaana pitäminen alkoi olemaaan aikamoinen riskikin. Talvikanalaan muutto provosoi sulkasadon koko porukalle ja munien tuotanto tyssäsi seinään.


Keijo (harmaa kana)  ei viettänyt viime syksynä sulkasatoa ollenkaan (olihan hän vasta tammikuussa kuoriutunut). Tänä vuonna sulkasato onkin sitten ollut rankemman puoleinen; kaikki pyrstö- ja siipisulat ovat tippuneet pois. Mutta ei hätää kuvassakin jo näkyy että uutta pukkaa. Rumpali sen sijaan ei ole sulkasatoa ainakaan vielä aloittanut, vaikka viime syksynä sellainen vei herralta kaikki komeat pyrstösulat.



Bad hais day siskokset Leenu ja Liinu ovat kanalan uusia tulokkaita. Friseeratut paduaanit tulivat pelastukseen omasta vanhasta parvestaan noin kuukausi sitten. Tullessaan siskokset muistuttivat enemmän pakastebroileria kun rotukanaa, koska vahanssa parvessa heitä oli pahanpäiväisesti kiusattu. Nyt rouvat alkavat olemaan jo ihan valokuvauskunnossa ja kuontalossa on vain pieniä paikkoja mihin sulat eivät ole vielä kasvaneet takaisin.




Kanalan porukka on jakautunut nyt kahden kukon parveen. Toista parvea ja koko kanalan pääkukon virkaa toimittaa arvovaltaisesti edelleen Rumpali. Uudessa parvessa tatipuikkoa heiluttaa meidän omista munista toukokuussa kuoriutunut Jetro Rooster.





Jetro on viidestä kukkoveljeksestä ainut joka jäi meille kotiin. Alunperin hänen veljensä Posti Pate oli rekrytoitu kakkoskukon virkaan. Pate kuitenkin sössi hommansa ihan viime hetkellä kun uudet naiset ilmaantuivat parveen. Hän hyökkäsi ensin minun kenkien kimppuun ja seuraavana päivänä iski kyntensä ja nokkansa pohkeeseeni. Hoitona tilanteeseen oli välitön kirvesterapia ja Jetro sai ylennyksen kakkoskukoksi. Nuorella miehellä hormoot hyrrää kiivaasti, mutta hieman on rakastajan taidoissa vielä hiomista. Jetro on ihan käsikesy herrasmies ja huolehtii rouvistaan muuten hienosti. 



Jetron kaksi veljeä (kuva alla) huolehtii alhokanalaumasta Lempäälästä ja veljeksistä Tauno päätyi Palokkaan paimentamaan mm. silkkikanoja.






1 kommentti:

  1. No voi, kaikenlaisia kanoja sitä onkin! En ole yhtään perillä, mutta kai pitäisi alkaa tiedonhankinta!

    VastaaPoista