maanantai 9. heinäkuuta 2018

Keittiön työtaso - osa kansi

Keittiön remontti on edennyt kaapisto- vaiheeseen. Varsinaiset kaapistot tulevat vanhoista tiskipöydän kaapeista, jotka olen bongannut tori.fi:stä muutama vuosi sitten. Kaksi ovea leveissä kaapeissa oli alunperin sinkkiset reinoiltaan korotetut kannet. Halusimme kuitenkin keittiöön reilusti työskentelytilaa ja lähes koko ikkunaseinän levyisen työpöydän.

Mikä kaapeille siis kanneksi? Mietimme vaihtoehtoja laidasta laitaan. Yhtenä vaihtoehtona vilahteli mm. raakabetoni, mutta lopulta päädyimme täyspuiseen pintaan. Eikä ihan mihin tahansa pintaan! 

Aitasta löytyy ruti kuivia vanhoja todella leveitä lattialankkuja, jotka sopivat tähän tarkoitukseen erittäin hyvin. Missä nämä lankut ovat aikaisemmin palvelleet? Siitä ei ole mitään tietoa. Voisivatko olla vanhan päärakennuksen tuvan lattialta? Kovin ovat kyllä hyvä kuntoisia, jos sieltä saakka ovat säilyneet.
Poikkileikkauksesta näkee, ettei kyseessä ole mikään apulannalla kasvatettu höttölankku. 


Lankkujen työstöön tarvitsimme hiomakoneen ja höylän - juu juu, taas oli käyttöä sille isännän osatamalle jättihöylälle. Pahin lika hiottiin pois 80:llä hiomapaperilla, tasoitutus 120:llä ja kiillotus 240:llä. Pintaa ei hiottu kuitenkaan suoraksi vaan elämä ja käytön jälki sai pintaan jäädä. 

Lankut olivat hieman kuperat, joten alapuoli höylättiin tasaiseksi, jotta asettuvat kaappien päälle napakasti.

Etureunasta höylättiin pontti pois ja puristimilla lankut saatiin istumaan tiukasti kiinni toisiinsa. Lankut kiinnitettiin alakautta kaappeihin ruuveilla kiinni (isännän huomio: tasakantaisilla ruuveilla, ei millää thorxseilla).


Pinnan öljyäminen aiheuttaa puun värin muuttumisen punahonkamaiseksi.


Öljyn imeydyttyä aamulla käsittely toistettiin ja ei voi olla kun tyytyväinen. Kuinka monta kertaa kiroan tämän puhtaanapitämistä onkin sitten ihan toinen juttu, mutta onhan tuossa muutaman kerran vaikka varaa hioakin vielä jos hullusti käy. Mutta toisaalta nyt kun katselee tuota työtasoa tuossa vanhassa köökissä niin ei tuonne mikään muu kuin ihan oikea puu olisi käynytkään.


Palataan koko kaapiston vaiheisiin kunhan saamme vetimet paikalleen ja komuutin edustuskelpoiseksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti