lauantai 4. elokuuta 2018

Step by step - kohti juoksevaa vettä

Neljäs ja helteinen kesä  menossa Millingtonin pelastuksen kanssa. Pihassa on 60 metriä syvä porakaivo, josta olemme saaneet nauttia erinomaista hyvää ja raikasta vettä, joka on riittänyt hyvin tänäkin kesänä. Perimätiedon mukaan kaivosta ei ole vielä koskaan vesi loppunut. Toivottavasti ei tänäkään kesänä, vaikka esim. lampaille on vettä tarvinnut kantaa noin 40 litraa päivässä.

Talousvesi kulkee sisään ämpäreissä ja likavedelle on vanha kunnon laskiämpäri käytössä. Lasten mukaan meillä toki juokseva vesi jo on, kun he sitä ämpäreillä sisälle kiikuttavat.

Toiveissa olisi, että vielä tämän kesän aikana vesi oikeasti juoksisi putkea pitkin sisään. Pieniä vastoinkäymisiä on vesijohtoprojektiin tullut, kun traktrikaivuri on asettunut poikkiteloin ja kallio on talon ja kaivon välillä paikoin vähän turhan lähellä pintaa.




Tästä lähdettiin "kitkemään"








Talon eteläpääty on kaiveltu perusteellisesti, kun putkille on etsitty reittiä kaivolta taloon. Pienien mutkien kautta reitti kuitenkin löytyi ja vesijohtoputket ja sähkökaapelit saatiin upotettua maahan ilman kallion räjäyttämistä.





Kaivon rengas vaihdettiin suurempaan ja eristettiin ulkoapäin. Kaivoon pitää mahtua kaikenlaista vipstaakelia, mitä siellä ei ennen ole ollut.

Seuraavaksi pitäisi löytää paikka pullokaivolle ja imeytyskentälle mustia ja harmaita vesiä varten. Harkitsimme myös biosuodatinta harmaille vesille, mutta se ajatus kaatui nyt tuohon peruskallioon.  Biosuodatin olisi tarvinnut 2,5 metriä upotusta maan alle ja puoleentoistametriinkin pääseminen tällä tontilla on ollut haastavaa.

Kaiken tämän kaivelun jälkeen meillä on pihassa valtavasti uusia potentiaalisia istutusalueita, että syksyä odotellessa voin etsiskellä taas maatiasperennoita tuttavapiiristä. Yksi uusi istutusalue on talon eteen jo tehtykin, samalle paikalle missä on aikoinaan kukkapenkki ollut. Penkkiin pääsi pelastukseen kaikeluiden alta ukonhattua, palavaa rakkautta, jalopähkämöä, unikkoa, pioneja, ruusuja ja erilaisia kurjenpolvia. 


En edes ehtinyt ottaa kuvaa istutuksesta siinä vaiheessa kun tuo kivinen singelireunus ja hake olivat vielä erillään. Vain elämää ei sen enempää... nyt istutusaluetta ympäröi valtavan hieno kanaverkkoaitaus.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti