maanantai 6. elokuuta 2018

Välioviprojektia

Nyt kun ikkunat on valmiina voikin heittäytyä väliovien kimppuun! Millingtonin alakerrassa on KYMMENEN vanhaa kruusattua ovea, jotka kaikki ovat skraban ja maalin tarpeessa. Keittiön ovet ovat kaikista pahimmassa kunnossa. Aloitetaan siis sieltä ja ruokakomeron ovesta.


Herää kysymys, miksi tuo kulumajälki on pahin lukon kohdalta? Onko ruokakomeroa pidetty ennenvanhaan lukittuna?


Hieman näissä vanhoissa peiliovissa on rapsuteltavaa. Helpoimman kaavan mukaan näitä ei ole valmistettu.



Kahvat ja helat pois, skraba laulamaan ja hiomakoneella viimeistelyt.


Lämpimässä ja aurinkoisessa kesässä on sekin ilo, että perinteinen pellavaöljymaali kuivuu niin nopeasti, ettei kärpäsetkään ehdi siihen tarttua. Eli pienellä riskillä mennään, viime kesäinen ikkunankuivatusprojekti vähän liian tuoreena mielessä. 

Ensimmäinen puoli onnistui hienosti - vain yksi kärpänen! Ovi telineillä ympäri ja toisen puolen maalaukseen, mikä sekin onnistui oikein hienosti. Yllätys paljastuikin vasta, kun ovi nostettiin telineeltä ja piti laittaa paikoilleen.


Tässä välissä sää oli muuttunut ja olimme saaneet muutaman ukkosmyrskyn kokea. Tuuli oli puhaltanut sopivasti niin, että alapuolinen pinta ovesta oli saanut saranan naaraspuolen reijästä ruosteet oikein komeana suihkuna läpi koko oven.


Ihan vähän ottaa päähän. Näitä jälkiä kun yritti pyyhkiä rätillä tapahtui vain ja ainoastaan värin leviäminen. Imurilla tuo pöly ei lähtenyt mihinkään. Onneksi olin juuri edellisenä päivänä lukenut internetin ihmeellisestä maailmasta, että hiuslakka on vallan mainio myrkky erinäisten piirrustusten poistamiseen. 

Tässäkin tapauksessa hiuslakka toimi ja suurin osa tuosta sutusta lähti pois. Lopun sain hangattua  tavallisella puhdistusaineella puhtaaksi.


Vielä kun tähän lisätään, että tuuli oli pöllyyttänyt toiselle puolelle ovea ihan kivasti horsman valkoista nöyhtää. Voimme todeta, että ei, pellavaöljymaali ja ulkona kuivattelu ne ei vaan sovi yhteen vaikka UV-valoa tarvitaankin.

Viime kesänä 349 pikkukärpästä ikkunanpokissa liimautuneena ja tänä vuonna ruostepölyä ja horsman nöyhtää. Miten tämän nyt muistaisi taas ensi vuonna? Ei kuivata ulkona, ei kuivata ulkona, ei kuivata ulkona....


Ihan kiva tuosta ovesta silti tuli, siistiytyi merkittävästi - kahvat ja helat vielä odottavat käsittelyä. Maalia ovessa on nyt vain kaksi kerrosta, koska vielä ei ole varmuutta jääkö ovet ja listat valkoisiksi. Ovet ovat alunperin olleet harmaat ja keittiön lattiasta on tulossa todennäköisesti myöskin harmaa, joten loppusilaus jää odottamaan päätöstä sävystä sitten kun lattia on uudessa maalissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti