sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Meillä on LÄMMIN!

Yläpohjaremontti alkoi syyskuun alussa vintin tyhjennyksellä. Kuvittelimme (tai ainakin emäntä kuvitteli), että homma on taputeltu maaliin reilussa kuukaudessa. Aikaa on kulunut nyt kolme kuukautta ja ihan ei vielä olla maalissa, mutta hyvällä mallilla jo. 

Lisäkurveja matkaan toivat vanhat vauriot. Ennen kattoremonttia vanha tiilikatto oli vuotanut sen verran pahasti, että ylimpiin hirsiin jouduttiin tekemään paikkoja. Terve selkäisellekin tuo olisi ollut haastava tehtävä ja meidän tapauksessa emäntä joutui antamaan, välillä lähes kontaten liikkuvalle isännälle porttikieltoa vintille. Työasennot hirsienpaikkauksessa olivat ihan mahdottomia tuolla harjakaton ja lattian välisessä kulmassa. Pahin on tässä projektissa kuitenkin nyt takana päin. 

Keskiviikkona pyyhältivät selluvillanpuhaltajapojat pihaan härveleineen ja tussauttivat 1300kg puhallusvillaa vinttiin muutamassa tunnissa.






Villan päälle tulee vielä huokoinen rakennuspaperi ja vanhat vintin lattialankut naputellaan takaisin. Vintti jää, ainakin toistaiseksi rakentamattomaan tilaan ja kylmäksi varastoksi. 

Yläpohjaremontin rinnalla on kulkenut koko ajan talon sähkö- ja ilmanvaihtoremontti. Kaikki mahdolliset johdot ja putket jäävät tuonne välipohjaan piiloon. Painovoimaisella ilmanvaihdolla mennään edelleen, mutta poistoilmaventtiilit asennettiin kaikkien huoneiden kattoon ja kylpyhuoneeseen tulee suihkukaappiin oma ilmanvaihto.

Seuraavaksi onkin vuorossa johtojen pintavetoja ja kytkentöjä. Isopiuha tulee tolpalta jo maata pitkin talon alle, se asennettiin paikoilleen juoksevan veden projektin yhteydessä toissa kesänä.



Johtoja on kytkettävänä muutama ja sähkötauluissakin on uuden ja vanhan kanssa pieni ero. Tällä hetkellä taulusta löytyy kolme sulkepaikkaa ja niistä vain kaksi on käytössä.




Ihmeellisesti nämä hommat menevät meillä aina niin, että joka vuosi juuri ennen joulua on tolkuton härväys päällä. Tänä vuonna ollaan kyllä normaalia aikaisemmin liikenteessä. Viime vuonna taisimme laatoittaa kylpyhuoneen lattiaa aattoyönä ja yhtenä vuonna laatoitimme keittiön puuhellan tasoja samaisena yönä, kun jouluksi piti valmista saada. 

Kyseessä ovat aina kuitenkin ihan omat valinnat - aika siistiä oli tänä aamuna herätä, kun lämpömittari näytti 22 astetta, vaikka yhdessäkään uunissa ei eilen ollut tulia ja ulkona on pakkasta. Ehkä tässä touhussa sittenkin on jotain järkeä...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti