sunnuntai 12. joulukuuta 2021

Miten olet varautunut sähkökatkoihin tai mahdolliseen sähkön säännöstelyyn?

Yksi maalla asumisen haasteista on ainaiset sähkökatkot. Meillä sähkölinjat pudotettiin maahan viime kesänä ja tämä toivottavasti vähentää katkoja jatkossa. Tällä hetkellä vaikuttaa lupaavalta: tänä syksynä sähköt ovat olleet poikki vain muutaman kerran ja silloinkin lyhyen aikaa eli vain muutaman tunnin. 


Viime aikainen keskustelu sähköntuotannon haasteista ja sähkönhinnasta pistää miettimään, kuinka totaalisen riippuvaisia olemmekaan tuosta fysikaalisesta ilmiöstä, joka linjoja pitkin kulkee.

Sähkökatkojen aikaan maalla pärjää, jopa paremmin kuin kaupunkiolosuhteissa. Talo lämpiää puulla, aggrekaatilla saadaan virtaa pakastimiin ja välttämätömiin sähköntarpeisiin. Ruoka tehdään puuhellalla, kaasutasolla tai leivinuunilla ja kynttilät valaisee. Etätyöläiselle toki pitkät katkot ovat hankalia kun tuppaavat yhteydet katkeamaan myös verkossa. 


Eläimille saadaan vettä joko järvestä tai talvella lumesta sulattamalla. Rannassa on lisäksi lähde, jota tarvittaessa voidaan ruuanlaittoon käyttää. Keväällä pitää muistaa vain ottaa vedestä näytteet tutkittavaksi, niin vettä voi turvallisin mielin vaikka juoda suoraan lähteestä.

Talousvettä nousee  porakaivosta jonkin aikaa katkokin aikana suoraan sisälle, mutta tuntuu jotenkin turhalta käyttää tuota vähäistä vesimäärää vessan vetämiseen silloin, kun ei yhtään tiedä kuinka kauan joudutaan aggrekaatilla puksuttamaan virtaa verkkoon. Aikaisemmin useamman päivän kestävät katkokset ovat olleet arkipäivää ja yleensä nämä ajoittuvat joko syysmyrskyihin, kovimpien pakkasten aikaan, sään lauhtumisen yhteyteen (tykkylumi langoilla) tai viikko sen jälkeen kun olet saanut kaikki mansikat säilöttyä pakastimeen (ukkosmyrskyt).

Rannassa meillä on ollut jo jonkun vuoden kompostoiva käymälä, puucee. Ostimme tuon "yksiön" kokolailla tee-se-itse valmispakettina ja hintaa sille kertyi melkoisesti. Näppärä peli kuitenkin joka on siisti, hajuton ja kätevä, ajaa siis asiansa mainiosti. Rantaan on matkaa päätalolta 500 metriä, mikä on aivan liikaa tällaiselle perheelle, jossa puolella on kohtalaisen vauhdikas suolen toiminta (anteeksi mielikuva). 

Saunakodan rakentamisen yhteydessä virittelimme talonmäelle myös uuden ulkohuussin kesäkäyttöön ja sähkökatkojen varalle. Itse huussi rakennelma löytyi tori.fi:stä valmiina varsin edullisesti. Kompostoivan käymälä osuuden isäntä rakenteli kahdesta laastipaljusta, ilmastointiputkesta, jyrsijäverkosta ja suodatinkankaasta. Hintaa kertyi koko kompostoimishärpättimelle alle 50€, mikä sisältää jo yhden vaihtopaljun. Varsin suuri säästö verrattuna tuohon aikaisempaan lähes 1000€:n kompostointi-investointiin rannassa.






Vielä askel eteenpäin sähköomavaraisuudessa on haave aurinkopaneleista varaavalla akustolla hirsiaitan katolle. Vielä sekin päivä varmasti koittaa...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti