lauantai 11. joulukuuta 2021

Syksyn projektina saunakota


Syksyn isoin projekti on ollut saunakodan pystytys isännän 50-vuotispäivän kunniaksi. Homma aloitettiin kuinkas muuten kuin puiden kaadolla ja maapohjan vaihdolla.

Tulevan kodan paikalla kasvoi lupiinia, horsmaa, vatukkoa, villiintyneitä ruusuja ja mustaviinimarjapensaita




Kallio on aivan pinnassa, joten kovin suuria määriä soraa ei tarvinnut paikalle ajaa.




Kodan perusteiksi tuli laatat ja niiden päälle betoniharkot.


Kotapaketti saapui lähes ajallaan muutaman viikon luvattua toimitusaikaa myöhemmin. Tilatessa olimme keskustelleet siitä, että meillä ei ole trukkia, jolla purkaa lähetys rekasta. Tästä huolimatta lähetys saapui sivusta purettavalla rekalla. Onneksemme oma K-Market Mehtonen ja siellä kyläkauppiaamme Jukka oli niin ystävällinen, että purki paketin kaupan pihaan, josta sitten Kuljetusliike Antikainen kävi poimimassa lastin  kyytiin ja toimitti perille pihaan saakka. 




Seinäelementit kannettiin suoraan puuverstaaseen maalaukseen.


Ulkopuolelle seiniin maalattiin italianpunainen punamultamaali, kuten talossakin. Tuoreessa puussa sävy  näyttää paljon kirkkaammalta kuin vanhassa hirressä.


Saunan puolen seinät käsiteltiin sävytetyllä saunasuojalla.

Samaan aikaan rakennuspaikalla alkoi lattian teko. Grillikodan puolelle lattiaan laitoimme lisäerityksen, joka ei kuulunut kotapakettiin.





Seinäelementit napsahtelivat helposti paikalleen. Katon kolmiopalojen kanssa olikin sitten vähän enemmän jumppaa, että ne saatiin osumaan kohdilleen. Oman perheen lisäksi tarvittiin jo naapurin isäntäkin apuun, mutta sinne ne illan pimeinä tunteina nousivat korkeuksiin.






Lattiat käsittelimme sävytetyllä puuöljyllä (sävy ukkonen) sekä saunan, että grillin puolelta.
Saunan lattiaan ei lisäeristystä tullut, vaan isäntä teki jopa lisää ilmarakoja lattialautojen väliin.


Ensitulet kiukaassa paloivat yhdeksän päivää sen jälkeen, kun elementit tuotiin pihaan.


Kodan puolen seinät jäivät puupinnalle ja saavat tummentua omia aikojaan.
Perinteisten penkkien sijasta halusimme grillin puolelle vähän lokosammat oltavat rottinkituoleilla.





Ensitulet grillissä. Kotaan ei tule, ainakaan vielä sähköjä mutta grillin tuli ja kynttilät luovat oikein mukavan tunnelman.

Ja kyllä, joka viikonloppu on syöty loimulohta, saa nähdä ehdimmekö talven aikana kyllästymään uuteen viikonlopun vakioruokaan.

Tämä hankinta kannatti ehdottomasti! Sauna on lämmennyt useamman kerran viikossa ja grillikodan tulet saa tämänkin vauhtiperheen istahtamaan alas ja pysähtymään hetkeksi paikoilleen. Saunan puolelle mahtuu löylyihin koko iso iloinen viiden hengen perheemme kolmen terrierrien kanssa mainiosti. Grillin puolella on myös mukavasti tilaa, vaikka rottinkituolit enemmän syvyyttä vaativatkin kuin puupenkit. Kodan kokonaispintala on 17 neliötä.

Pieniä vastoinkäymisiäkin matkalle on osunut. Isäntä sai syntymäpäivälahjaksi appivanhemmiltaan tuon Harvian kuvissa näkyvän kiukaan. Sen lasiluukku halkesi viikon käyttöönoton jälkeen itsekseen kiuasta lämittäessä. Reklamaatio Harvialle ja uusi luukun lasi tuli kahdessa päivässä lähipostiin. Pointsit nopeasta toiminnasta Harvialle!

Toinen probleema on tätä kirjoittaessa vielä ratkaisematta: kiviseinään, joka on kiukaan ja grillin välissä ilmestyi kolme viikkoa sitten pieni hiushalkeama. Ajattelimme ensin, että ratkaisemme ongelman laatoittamalla seinän saunan puolelta. Viikko sitten tuo halkeama oli kasvanut niin suureksi, että siitä näkyi jo valoläpi. Nyt odottelemme maahantuojan vastausta miten toimitaan. Kovin innostunut en ole ajatuksesta, että tuo seinä tuosta pitäisi vielä pois purkaa. Toisaalta tietysti vähän hirvittää, jos halkeama pahenee ja sitten rojahtaa alas koko seinä. Mikä ihme saa kivilevyseinän, jonka tarkoituksena on olla tulen kestävä halkeamaan itsekseen useamman viikon asentamisen jälkeen?

















 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti