tiistai 5. heinäkuuta 2016

Kasvimaata - vihdoinkin

Kasvimaa on yksi Millingtonin projekteista, joka on joutunut koko ajan väistymään "tähellisempien" tieltä. Viime kesänä kasvimaan virka hoitui salaatin ja porkkanoiden osalta  vanhassa vauvan sinkkiammeessa ja tomaatit kasvoivat ämpäreissä.

Aikoinaan Millingtonin mailla on ollut varsin suuri hyötykasvipuutarha ja puutarhaan on ollut ihan suunnitelmakin. Kasvimaa tulee rakentumaan entiselle paikalleen pikkuhiljaa. Ajan puute on yksi rajoittava tekijä, mutta myös vielä tulevat kaivuutyöt rajoittavat hieman suunnitelmien etenemistä. Viemäröintijärjestelmästä mustienvesien paikka on vielä löytymättä, koska joka puolella kallio on niin lähellä ja harmaidenvesien imeytyskenttä täytyy tehdä entisen hyötykasvitarha alueelle. Onneksi maata jää vielä sille perunapenkillekin.

Tomaatit elävät ja voivat hyvin tänäkin kesänä ämpäreissä kuistilla. Kurkku, chili ja ananaskirsikka kasvavat  parvekelaatikoissa.

Kirsikkatomaatit kasvavat vanhoissa navetasta löytyneissä ämpäreissä ja
yrtit mummoni vanhassa valurautapadassa
Ananaskirsikka itse viljeltynä on tämän kesän uusi tuttavuus

Amppelikurkut paleltuivat edellisen kerran kun niitä yritin kasvattaa. Tänä
vuonna on ensimmäinen kurkku jo syötykin

Herneet, sipulit, porkkanat, kesäkurpitsat, salaatti, persilja ja valkosipulit nakkasin talon taakse lavankauluksiin, paikkaan johon kasvimaa ja toivottavasti jonain päivänä se perunamaa, sekä kasvihuonekin  ovat tulossa. Salaatti on varsinaisesti vielä kylvämättäkin, mutta olen istuttanut ruukkusalaattien jämät penkkiin ja ne yhdessä horsmien kanssa ovat riittäneet meidän perheen salaattitarpeiksi


Kesäkurpitsat juuri istutettuina noin kuukausi sitten. Samaan laatikkoon pääsi
lehtikaalinjämä, joka on lähtenyt hienosti kasvuun

Pientä haastetta aiheutui porkkanoiden kylvövaiheessa, kun kanat tykkäsivät kylpeä tuossa kasvuturpeessa. Luulin jo, että olivat syöneet kaikki siemenet kun ei mitään noussut ja istutin valkosipulit samaan lootaan. Nyt meillä kasvaa sitten porkkana ja valkosipuli oikein somassa sekamelskassa samassa laatikossa herneiden kanssa.

Pientä katoa on ollut mm herneiden suhteen kylpylaatikkona toimimisen
seurauksena (kuva otettu kesäkuun alussa)


Tämän pitemmälle en ole ehtinyt projektia vielä viedä, kun tuntuu olevan tätä oheistoimintaa ihan omiksi tarpeiksi. Totaalinen sadepäivä sai kuitenkin aikaan inspiraation ja mikäpäs sen parempi hetki toteuttaa inspiraatiota kun kaatosade.

Katekangasta alle lootien väliin

Pyöreäkivistä sepeliä päälle

Varsinainen kasvimaa-alue rajataan kunhan vesijohdot on käyty vielä
kaivelemassa

Tälle työmaalle ei Rambo päässytkään työjohtajaksi, ylitarkastajan virkaa
hoitaa Gerdtrud alias Kerttu I:n. Ihme homma sinänsä että salaatit saavat
olla rauhassa

Siistiltä näyttää vielä näissäkin laatikoissa jotka on istutettu
melkein kuukausi sitten


Mansikkamaakin alkaa muodostumaan laatikko kerrallaan.
Kovin suurta satoa toki ei tänä vuonna ole odotettavissa.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti