perjantai 6. tammikuuta 2017

Kamarin pönttöuunin puunausta

Talvi ja luonto näyttää meille taas mahtiaan. Ulkona paukkuu pakkanen -27. Millingtonissa on jokaisessa huoneessa tulisija, näillä pakkasilla voi sanoa että onneksi! Tuvassa leivinuuni, keittiössä puuhella, salissa ja kamarissa pönttöuunit sekä yläkerran huoneessa (josta en muuten ole mitään kertonutkaan vielä) Pori-Matti.

Tupa ja keittiö alkavat olaa melkein tulisijojen osalta maalissa, joten aika siirtyä seuraavaan osioon. Jossain vaiheessa pönttöuunit on varmasti pakko muurauttaa uusiksi, mutta se vaihe ei ole käsillä ihan vielä. Jotenkin näitä on kuitenkin pakko yrittää siistiä.



Lähtötilanne; tälle uunille ei ole siis tehty mitään muuta kun pölyt pyyhitty ja lämmitetty. Nuohooja on luonnollisesti käynyt tietysti myös omat temppujansa tekemässä ja todennut pömpelin lämmityskelpoiseksi.

Tämä pönttöuuni on ollut myös se kapistus, joka viimeisen 30-vuoden aikana on lähinnä keittiön puuhellan lisäksi ollut käytössä muun talon ollessa talvet kylmillään.


Perusteellisemman putsauksen yhteydessä uunin takaa löytyi purnukka, jonka pois saamisessa oli oma taiteilunsa. Apuväineinämme hiilihanko ja imuri.  Tämä töttörö, jossa edelleen on sisällä jauhetta saatiin ujutettua pois. Ihan tuoreesta purnukasta ei ole kyse.



Kamarin  pönttistä ei ole koskaan maalattu ja hyvä niin! Putsauksen jälkeen vanha pelti on pinnaltaan oikein kaunis ja tällaiseksi se saa jäädäkin.



Imuroinnin jälkeen hankasin koko kapistuksen soodalla, juu-u soodalla. Luukun yläosaa lukuunottamatta kaikki noki lähti pois. Oman äitini vinkki kosteasta tuhkasta on vielä tuohon yläreunaan kokeilematta.

Luukut maalattiin samalla alumiinisulfaattilla kun keittiön hellankin. Palomuuriin vedimme hieman ruskeaan taittavan hyvin vaalean sävyn.







Hirret jäävät tässä kohtaa tulevaisuudessakin näkyviin eli näihin tulee vielä "listat" palomuurin ja hirsien saumaan ja kipinäpelti sitten varmaan jossain vaiheessa pitäisi vielä tuosta lattiamaalista puhdistaa.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti