keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Kompostoinnin kommervenkkejä

Nyt se sitten alkoi! Mullan tuotantolaitos on pistetty tulille, katsotaan ja mielenkiinnolla seuraillaan kuinka mamman käy. Olen seuraillut pitkin talvea Bokashi-ryhmää facebookissa ja nyt päätin kokeilla mullantuotantoa fermetoimalla.


Bokashirouheen tilasin nettikaupasta, koska paikkakunnaltamme ei löydy jälleenmyyjää. Bokashirouhe sisältää luonnon mikro-organismejä. Näiden mikro-organismien avulla biojäte hapatetaan ilmatiiviissä astiassa kuohkeaksi ja ravintorikkaaksi mullaksi.


Biojätteet kerätään pienempään astiaan ja pikotaan saksilla mahdollisimman pieneksi. Kerran päivässä tyhjennetään jätteet bokashi asitiaan. Astiaan lisätään 1rkl bokashirouhetta per litra jätettä, painellaan tiiviiksi ja suljetaan ilmatiiviillä kannella. Säilytys huoneenlämmössä ja valolta suojassa. 



Astian täytyttyä annetaan sen hapattua noin kaksi viikkoa huoneenlämmössä ja ala-astiaan muodostunut neste poistetaan 3-5 päivän välein. Nestettä voi käyttää lannoitukseen laimennettuna 5ml per litra vettä. 

Netistä saa tilattua valmiita bokashi-aloituspakkauksia. Hinta liikkuu 80-110€ välillä, mutta meillä astia askarreltiin kahdesta viiden litran ämpäristä. Päällimmäiseen ämpäriin porattiin pohjaan reikiä, että neste pääsee valumaan pois. Alimmaiseen astiaan reikä sitten kylkeen nesteen poistoa varten. Tuon poistoreijän tilkkisin nyt teipillä. Alimmaisessa ämpärissä on pari kiveä pitämässä ämpärit erillään. Katsotaan toimiiko tämä systeemi pitemmän päälle.


Kahden viikon kuluttua jätteet ovat valmiita kaivettavaksi maahan tai erilliseen multausastiaan. Tässä vaiheessa jätteet näyttävät vielä suurinpiirtein samalta kuin aloitettaessakin. Jätteiden muuttuminen mullaksi kestää nyt noin 2-3 viikkoa, riippuen mm. siitä kuinka pieneksi jätteet on pilkottu ja lämpötilasta.

Käytännössä tällä tavalla voi kompostoida kaikki kotitalouden jätteet (ei nestemmäiset). Meidän taloudessa biojätettä tulee nykyään kovin vähän, kiitos eläinten jotka käytännössä tuhoavat kaiken muun paitsi kahvinpurut ja hedelmien kuoret.

Prosessin pitäsi olla täysin hajuton. Jääkäämme innokkaina odottamaan fermentoitumisen tuloksia.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti