torstai 20. huhtikuuta 2017

Lampola valmistautuu kesään

Kevät on Keski-Suomessa hieman myöhässä, mutta samaan aikaan kun siitosmunat pyörivät haudontakoneessa on lampolankin aika valmistautua tulevaan kesään. Tuuli humisee nurkissa syysmyrskyn tapaan, mutta ihan muutaman viikon päästä pitäisi kesätyöläistenkin jo muuttaa taasen maalle.



Viime kesästä viisastuneena lampola sijoitetaan keskemmälle peltoa, niin ettei sitä tarvitse koko kesän aikana siirtää paikasta toiseen vaan pelkkä laidunalue pyörii mökin ympärillä. Aitausalue myös tuplautuu ja aidattava alue tulee olemaan nyt noin 2500 neliötä kerrallaan. Josko tuosta riittäisi syömistä aina hetkeksi kerrallaan, ettei ihan kahden viikon välein tarvitsisi olla laidunta siirtämässä.


Itse lampolan siirtäminen on oma operaationsa, eikä ihan suitsait juttu. Tälläkään kertaa emme kommelluksilta vältytty. Ajatus oli, että nyt kun maa on vielä jäässä traktori liikkuu tuolla ryteikköisellä pellolla helpommin. Niinhän se toki liikkuikin, siinä määrin vauhdikkaasti että traktori ukkeineen ja lampoloineen törmätä pöräytti päin kuusta. Suuremmilta vahingoilta onneksi vältyttiin.



Nyt pitäisi keksiä sitten mikä on paras kuivike lampolaan kesäksi? Viime kesänä meillä oli yksi iso pyöröpaali heinää ja siitä pystyttiin käyttämään vain hyvin pieni osa. Pienempiä ns. neliöpaaleja ei tunnu olevan saatavilla lähialueilla missään. Laitetaanko hamppukuiviketta kuten kanalassa vai turvetta vai onko parempia ideoita? Ostetaan iso paali joka sitten loppukesästä poltellaan iloisesti taivaan tuuliin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti