lauantai 18. huhtikuuta 2015

Nupinauloja ja aikojen aarteitaNaulanpoisto on jälleen päivän teema. Jokaisessa ulkoseinässä on ollut eristelevy sisäpuolella ja naulojakin on siis tuplamäärä. Eristelevyn alla on luonnollisesti pinkopahvi ja nauloilla kiinni.

Kamari ja sali, kuten olemme kaksi talon alakerran huonetta nimenneet, ovat listaoperaation hermokeskuksina. Tämän vuoksi ei siivous etene kamarissakaan, vaikka listat siellä ovat jo paikallaan.


Eteinen pääsee käsittelyyn tänään. Talossa on erillinen sisäänkäynti porstuasta eteiseen ja toinen suoraan tupaan. Rahvas on varmasti kulkenut aikoinaan suoraan tupaan ja vain juhlapäivinä on käytetty todennäköisesti pääsisäänkäyntiä.

Eteisen listoja irroitellessa kaikista neljästä oven ylälistasta löytyy yllätys. Valokuvia, kuitteja ja negatiivejä. Oven karmin välistä löytyy myös useampi isännän henkivakuutuksen kuitti vuodelta 1953 sekä kokonainen ilmeisesti filmirulla. Miksi nämä aarteet listojen väliin on aikoinaan päätyneet on mysteeri. Kuvat ovat huonossa kunnossa tummentuneet ja haalistuneet, muutamasta saa kuitenkin selvääkin.


Onkohan tässä talon alkuperäinen päärakennus, joka on joskus 1920-luvulla perimätiedon mukaan palanut?


 Keitä näissä kuvissa esiintyy? Valitettavasti vain yhden nuorta miestä esittävän kuvan takana on nimi ja hän on ilmeisesti talon entinen isäntä Heikki.


Siinä missä isäntä on piilotellut henkivakuutuksensa kuitteja on ilmeisesti rouva jemmaillut ostoksiaan. Joskus vuonna 1953 on Syvänoro Oy:stä nimittäin tullut ostettua takki 25 000 markalla.


 Kaiverrettua vuosilukua emme ole vielä löytäneet. Keittiöstä sen sijaan löytyi tälläinen taideteos. Minkälaisen pölläkän on taitelija saanut osakseen kun teko on paljastunut?Eteisestäkin paljastuvat kauniit hirret. Kuvissa vielä listat pois paikoiltaan. Talon ainut panelointi löytyy kuitenkin myös täältä. Portaiden aluskomeron eteisenpuoleiset seinät on paneloitu.Eteisen ja porstuan välisessä karmissa on käytetty reippaan puoleisesti sammalta eristeenäYksi kuva talosta löytyy vuosikymmenten takaa. Tässä kuvassa Millington on saanut jo ulkoverhouksensa, joka ei siis ole alkuperäinen. Arvailujen varaanhan tämä nyt jää, mutta valokuvan väreistä ja kunnosta päätellen kuva on otettu joskus 60-70-luvulla. On se vaan kaunis vanha rouva!
Päivän päätteksi kävimme vielä kiertämässä tontin rajoja koiran kanssa että oppisi tietämään reviirinsä. Näsiä kukkii, samoin miljoonat pajut.Yksi talviturkin heittäjäkin saatiin tänään - liika uteliaisuus vähän kostautui, mutta ei tuntunut haittaavan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti