maanantai 6. huhtikuuta 2015

Pääsiäisenpyhien listaprojektia keittiöön ja kamariin

Listaprojektin piti vielä alkuperäisensuunnitelman mukaan odotella tovi, kelien lämpenemistä. Ilman listoja keittiö ja kamari näyttävät kuitenkin niin keskeneräisiltä, että päädymme suunnitelman muutokseen, että pääsemme etenemään järjestyksessä ja saadaan huoneita kesäasuttavaan kuntoon. Toisaalta listojen ja paklausten hiominen tuo myös sen verran sotkua, että tämä on järkevämpää tehdä ennen "loppusiivousta".

Puiset ikkuna-, ovenpielus- ja jalkalistat ovat alkuperäiset 12 senttiä leveät.


Maali on pysynyt lähes kaikissa listoissa todella hyvin, joten päädymme karhentamaan pinnan hiomalla. Hiomakoneella lähtee myös kaikki moska jota on vuosikymmenten saatossa listojen "kääntöpuolelle" kertynyt.Osa listoista tarvitsee toki myös liimauksia. Naulojen koossa ei ole listahommissa säästelty, joten kittaustakin on reilusti. Taloon on saatu sen verran jo lämmintäkin pönttöuuneilla, että kittaukset todennäköisesti myös kuivavat joskus.


Itseasiassa talo on sen verran lämmin jo, että pakkelit kuivuivat yhdessä yössä ja hionnta voi jatkua.Jalkalistat ovatkin jo huomattavasti kinkkisempi juttu kuin ikkunan ja oven listat. Jalkalistoissa on käytetty samaa tiilenpunaistamaalia kuin lattioissakin ja sitä on todella paksu kerros. Hiomakoneen paperi menee tukkoon välittömästi ja mitään ei tapahdu.

Kuumailmapuhallin ja lasta kauniisti vaan kätösiin. Maali on kuin purukumia, venyy vaan ei kylläkään pauku. Ihmeen helposti tuo kuitenkin irtoaa ja siistiä jälkeä tulee, vielä pieni silaus hiontaa ja ensimmäinen maali voidaan levitellä.Hieman saimme kuulla kuitenkin varoittelua maalin pysyvyydestä, etenkin niiden listojen kohdalla jotka oli maalattu ensimmäisenkin kerran tällä punaisella tökötilla (kuva yllä), jota ilmeisesti 70-luvulla on laajemmaltikin viljelty. Kestävää tuo mokoma kylläkin on, sekä keitttiön, tuvan että kamarin lattia on tuolla vedetty ja ihan täydessä maalissa ovat kaikki. Pistääkin hieman huokailuttamaan, että mikä on se konsti, jolla nämä lattiat palautetaan sitten aikoinaan alkuperäiseen siniharmaaseen kuosiinsa.

Illalla pääsemme jo sipaisemaan ensimmäisne maalikerroksen ikkunan ja oven listoihin. Jalkalistojen käsittely jatkuu vielä aamullakin. Aurinkokin muuten helli meitä ensimmäisen kerran tällä tontilla.


Listat vaativat maalauksen kolmeen kertaan, mutta kuivavat jo todella nopeasti ja hyvät näistä tulee!Jalkalistoissa oli hieman enemmän työtä maalinpoiston suhteen ja pakkelointiakin reilusti. Jalkalistat olivat seinässä ihan kunnon kokoisilla nauloilla joten naulareikiäkin riittää.

Kaikki Pääsiäisenpyhät ovat sujahtaneet vauhdilla Milligtonilla puuhaillessa - nyt talo ja mekin saamme huilata viikon töissä ja ensi viikonloppuna jatketaan jälleen. Toivottavasti ilmat jo hiukan lämpenisivät ja lumet kaikkoaisivat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti