tiistai 18. elokuuta 2015

Syksyisiä touhuja Vaahteramäen tyyliin

Tänään säilöimme kirskoita vanhan viinurin ohjeella, jonka olen Facebookin puutarharyhmästä joskus bongannut, ohjeen aitoa alkuperää en tiedä. Pihamme kirsikkapensaat ovat kovasti satoisia, mutta tuotokset ovat niin happamia etteivät yleensä edes räksät näitä syö. Olen jo vuosia ratkaissut ongelman vanhalla likööriohjeella. Ohjeessa likööri valmistetaan uuttamalla pitkän kaavan mukaan. Perinnetiedon mukaan uuttamalla ilman sokeria maku ja väri irtoavat parhaiten.

Kirsikkalikööri:
Pese kirsikat ja valuta vesi pois
Laita kirsikat kannelliseen läpinäkyvään astiaan. Kaada pääle kirkasta neutraalia viinaa (Tapio, Pöytäviina tms.) niin että kirsikat peittyvät. Anna astioiden olla huoneen lämmössä pari päivää, jonka jälkeen siirrä kylmään (kellari tai jääkaappi). Sekoita välillä pyörivällä liikkeellä.

Itsenäisyyspäivän tienoilla valmistetaan sokeriliemi 1dl kuumaa vettä / 1dl sokeria.
Kirsikoiden määrä ja makeus ratkaisevat kuinka monta tesiä sokerilientä tarvitaan. Maistellen lisätään sokeri, kunnes viina lakkaa maistumasta. Kannattaa muuten toteuttaa itsenäisyyspäivän aattoiltana ettei ole työaamu odottamassa. Liemi saa jäädä raikkaan makuiseksi, eikä sokeria saa lisätä liikaa. Siivilöi liemi ja siirrä kauniisiin pulloihin.

Jotta ei kävisi kuten Vaahteramen Eemelille niin kirsikat voi painaa kivenpoistajan läpi ja säilöä aikuisten jäätelön lisukkeeksi.

Kannattaa kokeilla, usein tätä riittää myös pukinkonttiin! sama ohje toimii myös muihin kovakuorisiin marjoihin mutta mielestäni kirsikoista tulee parasta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti