tiistai 14. heinäkuuta 2015

Perinnepiha, mitä sinne kuuluu?

Valkoinen varjolilja
Mikä on perinnekasvi, maatiaisperenna, mikä nyt sitten sitä vanhaa kantaa ja mistä sen tietää? Mitä kasveja kuuluu Keski-Suomalaiseen perinnepihaan? Eri puolilla Suomea kasvivalikoima on vuosisadankin alussa varmasti vaihdellut kavuvyöhykkeiden mukaan.

Pirkanmaan Perinnepiha on hanke, joka kokosi Pirkanmaan alueen perinnekasveista luetteloa vuosina 2011-2013. Eihän tuo Pirkanmaa nyt ihan Keski-Suomea ole, mutta aika lähellä kuitenkin. Luettelossa on 49 perennaa. Millingtonin mailta taitaa tuossa listalla olevista uupua 10-14 lajia ja monta perinneperennaksi ja maatiaiskantaan kuuluvaa löytyy vielä listan ulkopuolelta.

Palavarakkaus
Homman nimihän on nyt sitten tietysti se että nuo puuttuvat lajit on pakko jostakin vielä löytää! Mielestäni tuosta perinnekasvilistalta puuttuvat vielä ainakin kurjenmiekat ja -polvet, tarhapäivänlilja, särkynytsydän, jalopähkämö, lehtoängelmä, vuorikaunokki ja vuokot.

Ruskolilja / keisarinkruunu
Lehtosinilatva

Koiranheisi
Juhannusruusu
Pihasyreeni

Mitä Millington nytainakin vielä kaipaa - tai ei nyt vaan mitä pitää vielä löytää jossain vaiheessa? Paikkojahan ei ole vielä edes noille nykyisille, joita pitää talon seinustalta pikapuolin siirrellä.
  • isohirvenjuuri
  • mooseksen palavapensas (tiedetään... mutta tahdon silti)
  • kääpiösorvarinpensas
  • oopiumunikko
  • pihajasmike (pikkujasmike on jo)
  • valkolumimarja
Tarhadaalian ja ruusut jätän vielä haluamatta, koska tiedän etten saa daalioita talvetettua missään ja ruusujeni lajikkeista en ole ihan varma kun kaikki ei vielä kuki. Koiruohosta, en myöskään ole vielä varma onko pihassa sitä vai ei, kukinta näyttää. Samoin malvat on vielä tunnistamatta kun ovat vasta nupullaan.

P.S Tädilleni kiitos Perinnepiha linkkivinkistä :)





2 kommenttia:

  1. Tuosta alimmasta luettelostasi minulla on ylenmäärin ja liikaa isohirvenjuurta, pihajasmiketta ja lumimarjaa. Ainokaisen mooseksen palavanpensaankin voit saada, se ei tykkää meidän oloista. Oopiumiunikko on yksivuotinen ja sen siemeniä on maassa. Aina kun puran kompostia tai kuokin nurmikkoa vanhan puutarhan puolelta, niitä löytyy seuraavana vuonna, keskimäärin niitä on muuten kukkapenkissä 1-4. Joinakin märkinä kesinä ei tule siemeniä, mutta sehän on kovin nopea tekemään siemenet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa se sinulta kovin ystävällistä. Pihajasmikkeen ja lumimarjanlisääminen taitaa onnistua ihan oksastakin?

      Poista