tiistai 2. kesäkuuta 2015

Perinpohjaista perennan tunnistusta


Erilaiset perannakirjat ovat kuuluneet lukemistooni yli kaksikymmentä vuotta. Aikoinaan niitä tuli selkä vääränä kirjastosta kannettua kotiin tutkittavaksi. Väittäisin siis, että tunnen keskimääräistä enemmän etenkin perinteisiä perennoita, mutta nyt ei skaala riitä minullakaan. Olen eräänkin kerran turvautunut tässä viimeisten viikkojen aikana naamakirjan puutarharyhmän asiantuntijoihin, luontoportin sivuihin, herra googleen ja nyt on kaiveltu sitten omat ja ystävienkin perennakirjat naftaliinistä. Mutta ei, kaikkeen ei löydy vastausta vieläkään ja malttamattomana luonteena en millään jaksaisi odottaa kukintaa.
Erilaisia narsisseja pihasta löytyy valtaisa määrä. Keltaiset alkavat jo lopetella kukintaansa, mutta valkoiset vasta aloittelivat. Muutama erikoisempikin narsissilajike löytyi, joihin en ole ennen törmäänyt.


Arovuokko meinasi nuppuineen jäädä huomaamatta kun on levinnyt penkin ulkopuolelle ja lehdet muistuttavat hieman leinikkiä.


Paratiisililja on sen sijaan täysin uusi tuttavuus. Tämä melkein koki trimmerin karun kohtalon, sen verran liki on äkkiseltään tuo kuontalo saraheinän kanssa. Onneksi kuitenkin oli tarkkaavaisuus riittävän suurella teholla ja tämä harvinaiseksi luokiteltu ihanuus säästyi odottelemaan kukintaa.


Valkoinen pikarililja otti jostain itseensä ja jätti kukinnan tänä keväänä väliin. Talon tyttären mukaan tämä on muina keväinä kukkinut erittäin runsaasti, nyt kuihdutti nuppunsa, eikä näyttänyt meille loistoaan.


Tämän tädykkeen tarkempi lajinmääritys jäänee odottelemaan kukintaa, mutta ilman sosiaalistamediaan en olisi näiden lehtien kanssa päässyt näinkään pitkälle. Kohtalaisen vakuuttunut olen kuitenkin että tähän ilmestyy sinivioletit kukat, katsotaan kuinka aavistuksen käy.


Palavarakkaus kasvoi aikoinaan lapsuuteni pihapiirissä ja oli isomummoni silmäterä. Nyt tätä tunnearvoa omaavaa kasvia löytyy meidänkin pihapiiristä.


Vielä löytyy kuitenkin täysin tunnistamattomiakin. Tätä kaveria, joka on muuten levinnyt pihassa aika railakkaasti on nauhukseksi veikattu, mutta perennakirjoista en löydä pelkkien lehtien perusteella, mutta varmaanhan tämä keltaisena kukkii sitten aikanaan


Ja mitä ne nämä töröttäjät ovat? Ensin katsoin horsmaksi, mutta ei kyllä ole ja nyt en enää edes muista mistä tätä löysin.

Ritarinkannuksen sentään tunnistin jo ihan pienestä lehdestä. Tätä löytyy pihasta useammasta paikasta, samoin iiriksiä ja valitettavasti myös lupiineja.


Tämän "porkkanan" taisin huolimattomuuksissani tappaa viikonloppuna. Aitan päädystä kaivettu yksilö jäi istuttamatta navetan taakse menossa olevien rohtoraunioyrittien juurakoiden joukkoon. Toivon mukaan ei ole mikää superaarre tai jos sellainen on ei olisi kovin herkkähipiäistä sorttia!

Särkyneitäsydämiä ja pioneja kävin jo taimimyymälästä hakemassa, ne kun kuuluvat mielestäni ihan ehdottomasti tällaisen pihan miljööseen. Samoin kun omena, luumu ja kirsikkakin, mutta ne joutuvat nyt odottelemaan vielä oikean paikan löytymistä ja pihan kokonaisuuden hahmottamista.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti