sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Juhannuksen ajan perennapäivitystä

Kylmästä alkukesätä on se ilo, että kaikki perennat kukkivat paljon pidenpään kuin hellesäällä. Arovuokkot ovat kukassa edelleen. Juhannusruusut ovat vasta nupullaan eivätkä taida vielä hetkeen kukkiaan aukoa.

Tätä ihanaa punavartista pensasta en valitettavasti tunnista, vaikka kyllä pitäisi!



Tunnistamatta jääpi vielä toistaiseksi näiden kaunokkienkin tarkempi laji. Vuorikaunokisi ovat liian tummia ja vaikka kuva hieman vääristtäkin ovat nämä kaksi ihan erivärisiä. Toinen on syvä lila ja toinen lilaan taittava sininen.

Kullerokin kukkii yhä edelleen

Sitten pientä elvistelyäkin - pihaltapa löytyi tämmösiä akilleijoja 




Ja sitten vielä ihan tavallisia akilleijoja viinipipunaisena ihan joka puolella. Sinivalkoista en ole vielä löytänyt, mutta kaikki eivät vielä ole kukkiaan aukoneet.


Idänkurjenpolvi pinnistää kukintojaan saraheinän seasta. Onneksi kukka on niin suuri että erottuu.
















Valkoinen syreeni on ihan kohta täydessä kukassa.

Tämä iso-joku-putki meinasi keväällä lähteä kitkemisen yhteydessä vuohenputkena tunkioon ja on avannut tänään kukkasiaan varovaisesti. Taitaa kyllä jonkin sortin dementian ainakin esiaste olla kytemässä, koska tämänkin kukan nimen olen kyllä jo kuullut mutta kun en ollut sitä aikaisemmin tavannut on se päästä jo ehtinyt karkaamaan omille teilleen. Kasvaa talon takana penkissä ja ainakin kahta eri sävyäkin näyttäsi olevan tulollaan.







Sitten sokerina pohjalla, vaikka ei kukassa vielä olekaan: VALKOINEN VARJOLILJA!!!! Jei-jei-jei-jippii!!!! Se löytyi eilen keskeltä lupiini ja tarha-alpi puskaa ja meinasi kyllä jäädä huomaamatta. Mutta on SE se!


2 kommenttia:

  1. Heippa! Hienoja ovat arovuokkosi!
    Se punavartinen pensas on varmaan idänkanukka, sen alaspäin kaartuvat oksat saattavat melko helposti juurtua, ja sitten onkin "kiva" tiheikkö. Tuo kasvi vaatisi oikein kuivan kasvupaikan että pysyisi aisoissa, minulla se on kukkapenkissä ja haluaa kasvaa noin viisi kertaa isommaksi kuin tila antaisi myöten. Pitkiä nuoria oksia voi käyttää punontaan, ja kun ei se ole niin notkea kuin paju, niin olen sitonut samanvärisellä kaupan matonkuteella. Tulee sitten komeeta juhannuskokon ruokaa aikanaan.
    Ne eriväriset siniset kaunokit ovat kyllä vuorikaunokkeja, sillä on värimuuntelua.

    Ja se punaisen pienen tähden latvaansa kasvattanut on isotähtiputki, nimi on vähän komeempi kuin tulos.
    Kaunis varjolilja! Meillä on liljakukkovuosi, melkein kaikki varjo eli martagonliljat on taas löydetty, ei muuta kuin poikki vaan. Toivottavasti se punainen kovakuoriainen ei ole löytänyt teille, olisi niin ihanaa katsella varjoliljoja. Tykkään tuosta martagonlilja-sanasta, se kuulostaa jotenkin dekkarisanastolta.
    Kivaa kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, idänkanukkahan tuo tosiaan on. Olen itsekin joskus muinoin sitä pajutyössä käyttänyt. Kovin on pienenä puskana tuossa tontin laidalla, joten oliskohan leviämistä rajoittava paikka jo nyt.

      Nuo vuorikaunokit alkoivat minua epäilyttämään kun kasvavat eri värisinä vierekkäin.

      Ja mitenkä minä tuosta isotähtiputkesta olin tuon tähden unohtanut. Täytyy varmaan ihan aktivoitua ja tehdä kasviluettelo. JOskus ennen muinoin sellaistakin pihastani olen tehnyt mutta nyt se on ollut unholassa varmaan jo kymmenen vuotta.

      Vaaleanpunaisen varjoliljan siemeniä olen joskus jostain saanut, mutta eivätpä ne lähteneet mihinkään. Täytyy yrittää saada tästä siemenet talteen. Martagonlilja on tosiaan aika paljon juhlavamman makuinen kun varjolilja.


      Täällä on liljat sijoitettuna hyvin hajalleen ympäri tonttia ja kukkoja ei ole ainakaan vielä näkynyt. Toivottavasti pysyvätkin poissa! Pari kesää niiden kanssa aikoinaan taistelin ja sitten luovutin. Hävitin koko lilja penkin (joka oli kyllä eriaikaan kukkiessaan ihan järjettömän kaunis) ja hajaistutin liljat ympäri pihaa. Sen jälkeen hävisivät kukotkin.

      Ihanaa kesää myös Sinulle ja kiitos taas tunnistuksista :)

      Poista